Aseptisch werken (FS)

Aseptisch werken
Sommige geneesmiddelen kunnen na bereiding niet in de primaire verpakking kunnen worden gesteriliseerd, ze moeten dan aseptisch bereid worden.

Soms is een product nog niet klaar om aan de patiënt toegediend te kunnen worden, er moeten eerst nog handelingen  gedaan worden om ze voor toediening gereed te maken. Dit worden aseptische handelingen genoemd.

In deze cursus leer je welke regels belangrijk zijn bij het aseptisch bereiden of aseptisch klaarmaken van een geneesmiddel.

Doelgroep
De cursus is geschikt voor medewerkers werkzaam in een bedrijf, organisatie of instelling die direct of indirect te maken hebben met het aseptisch bereiden of aseptisch klaarmaken van een geneesmiddel.

Het betreft een cursus op MBO niveau. Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis/werkervaring vereist.

Doel
In deze cursus maak je kennis met de juiste technieken voor aseptisch werken. Hoe zorg ik ervoor dat ik een steriel product produceer? Hoe waarborg ik de steriliteit van het product wanneer ik het voor toediening gereed maak? Kennis die noodzakelijk is als je aseptisch gaat werken.

Ga naar de cursus

Programma

  • Inleiding aseptisch werken
  • Laminair air-flow kasten
  • Desinfectie
  • Voorbereidende werkzaamheden
  • Kleding en beschermingsmaatregelen
  • Aseptische handelingen
  • Microbiologische monitoring
  • Kwaliteitstesten

Deze cursus betreft les 11 van de opleiding tot farmaceutisch specialist.

Leerdoelen
Klik hier voor de leerdoelen van deze cursus.

Toetsing/certificaat
Ja, de cursus wordt afgesloten met een toets. Een certificaat wordt verstrekt wanneer voor de toets een voldoende is behaald. De toets kan één keer herkanst worden.

Studietijd
De studietijd bedraagt gemiddeld 120 tot 150 minuten.

Talen
Nederlands

Kosten¹
1 deelname account = € 45,- pp
Voor deelname door meerdere personen vanuit één organisatie gelden gereduceerde tarieven. U kunt via onze contactpagina een offerte aanvragen.

¹ Genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Raadpleeg de algemene voorwaarden voor meer informatie.