Voor- en nadelen e-learning

[vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]E-learning heeft een aantal voor- en nadelen. Overigens zijn deze voor- en nadelen niet voor elke organisatie hetzelfde.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_column_text el_class=”secondary_title”]

Voordelen

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Flexibiliteit
Lerenden hebben tot 24 uur en 7 dagen per week toegang tot de leeromgeving. Werknemers hebben toegang tot trainingsmogelijkheden waar en wanneer ze maar willen, thuis of op het werk. Het leermateriaal kan gemakkelijk in ‘brokjes’ worden verdeeld, waardoor de cursist de stof beter naar eigen behoefte kan opnemen. Het is mogelijk dat lerenden plaats- en tijdonafhankelijk leren, en dat ze precies datgene leren wat ze nodig hebben, op het moment dat ze het nodig hebben (just-in-time, just enough).

Besparing trainingstijd
Bij klassikale trainingen moeten alle lerenden evenveel tijd besteden aan de training. Bij e-learning kunnen lerenden beter in eigen tempo leren en net zo veel tijd aan de training besteden als zij nodig hebben. Snel lerenden kunnen daardoor minder tijd besteden aan de training.

Besparing reistijd en reis- en verblijfskosten
Dankzij e-learning hoeven lerenden minder te reizen om deel te nemen aan cursussen of opleidingen. Ze geven ook minder geld uit aan reis- en verblijfskosten. Dit voordeel is kleiner naarmate lerenden minder ver hoeven te reizen om aan een cursus of training deel te nemen.

Sneller leren
Dankzij e-learning is het mogelijk om meer medewerkers in kortere tijd te trainen. Je kunt met één trainer meer cursisten bereiken dan voorheen, omdat je trainer en cursisten niet meer bij elkaar hoeft te brengen in één ruimte. Daardoor kunnen werknemers sneller verplichte leerstof tot zich nemen (bijvoorbeeld als gevolg van nieuwe wetgeving).

Actuele, consistente kennis
Trainers kunnen het cursusmateriaal makkelijk up-to-date houden door in een handomdraai voor een geheel netwerk een aanpassing te doen, waardoor de werknemers toegang hebben tot de meest actuele informatie. Het voordeel is ook dat alle medewerkers dezelfde informatie gepresenteerd krijgen. Bij face-to-face cursussen kan de inhoud per trainer variëren. Geavanceerde web-based leerstof is overigens minder gemakkelijk te wijzigen.

Didactische voordelen
Een belangrijke winst van e-learning, is het feit dat het mogelijk is met ICT een rijkere leeromgeving te maken. Daar zijn veel voorbeelden van te geven. Via ICT kun je onder andere in contact komen met experts en bronnen waar je anders veel moeilijker toegang toe zou hebben. Daarnaast is het mogelijk om geautomatiseerd voortgangstoetsen af te nemen. Ook kunnen meer deelnemers en actievere rol hebben bij online discussies dan bij face-to-face discussies. Via simulaties en games kunnen lerenden in een veilige omgeving leren om te gaan met complexe problemen, hun risico’s en onzekerheden. Door complexe vraagstukken te visualiseren, kunnen zij er meer betekenis aan verbinden (wat een belangrijke voorwaarde voor leren is).
Een laatste voorbeeld is dat leren volgens verschillende leerstijlen via een elektronische leeromgeving mogelijk kan worden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_column_text el_class=”secondary_title”]

Nadelen

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Vereiste houding en vaardigheden
E-learning doet een fors beroep op de werkdiscipline van de cursist. Met andere woorden, het vraagt een hoge inzet en een goede motivatie. Ook behoort een cursist te beschikken over ICT-vaardigheden. Dit betekent dat hij in ieder geval goed overweg moet kunnen met een computer en internet.

Leren in eigen tijd?
Een werkgever vindt het ongetwijfeld prachtig dat zijn werknemers niet meer overdag naar een cursus moeten, maar de lerenden zelf zullen minder gemotiveerd zijn om in eigen tijd te gaan leren. Dit omdat ze meestal in de tijd van de baas een cursus mogen volgen.

Niet altijd geschikt
Het is niet mogelijk om alle leerdoelen te realiseren met e-learning. Een combinatie van verschillende trainingstools kan noodzakelijk zijn. Zie ook Blended learning.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]